Spoken

 

(door Frank Flippo)

“Of spoken bestaan staat niet vast, maar de spookervaring is absuluut reeël”, aldus een parapsycholoog. Onder ‘spook’ verstaat hij dan de ronddolende geest van een afgestorvene. Het bestaan van klopgeesten schijnt overigens objectief te zijn vastgesteld. Afgaand op de verhalen die in omloop zijn, spookt het in sommige huizen, dorpen, landen meer dan in andere. Is dat zo? Of durven mensen er daar meer over te praten? Dit verhaal is een poging zinnige dingen hierover te zeggen. En bevat veel spookachtige anekdotiek.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Folklore, Overig, Spiritueel, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Spoken

 1. ja helaas bestaan spoken niet geesten (indentiteiten) wel en vaak zeggen ze het een en bedoelen het ander maar de levende veroorzaken meer schade dan de geesten ik zelf woon in een vrij rustige omgeving zie maar eens op internet bij sas van gent spookhuizen molens gangen en noem maar op het enige wat de mensheid kwaad doet is de hebzucht van de mensen en daardoor ook satan de kans geven om zijn slag te slaan het is gewoon eendroevig geheel als je ziet dat satan in alle linies aanwezig is de zogenaamde christelijke kerken dat niets anders dan satanistche genootschappen zijn ook de rest van de geloven zijn niet vrij van satan alle extreme uitingen zijn des duivels

  daar mijn vriend en collega Ben Stant door de hogere macht op 2 december tot zich geroepen is om het werk via gene zijde verder te zetten wil ik wel melden dat wij hem node zullen missen
  paragnostwillem

  Like

  • zilvervis zegt:

   Beste Willem,
   Dank voor je reactie. Je zegt; ‘alle extreme uitingen zijn des duivels’. Enerzijds deel ik je afschuw van zekere extreme uitingen, anderzijds fascineert mij de veelkleurigheid van de menselijke verschijning, in welke vorm dan ook. Zelf gun ik ieder zijn gekte, binnen zekere grenzen, want ieder mens is vrij geboren. Dit impliceert dat zijpaden bewandeld mogen worden, desnoods tot verdwalens aan toe. Natuurlijk is dit riskant. Hans en Grietje raakten gevangen nadat zij zich lieten verleiden. Verleiding kan iemand tot slaaf maken, maar dit is lang niet altijd het geval. Was Odysseus op Ogygia, met zijn Circe, gevangen? Dan wel een zeer plezierige gevangenschap. Alles heeft zijn prijs, ook vrijheid.

   Dus Ben Stant is ons ontvallen…Mijn beeld van hem was dat van een volstrekt integere onderzoeker. Persoonlijk kende ik hem niet; hij werkte op afstand mee aan dit artikel, via Onkruid. We hebben slechts vluchtig, via mail, contact gehad. Moge zijn geest ‘shine on brightly’ in Keith Reid’s woorden…

   Like

  • Saskia Stant zegt:

   Ik, als Berend stant, oudste dochter, wil graag je danken, voor je mooie woorden.
   En ik weet wel voor 100% zeker, dat hij zijn werk, wat eerder hobby was,inderdaad
   aan generzijde zal voortzetten.
   Ik krijg gelukkig heel veel van hem door,maar dat wil niet zeggen, dat ik hem,niet ontzettend mis.Ook zijn oog-appel, zijn oudste kleindochter mist hem heel erg,
   en heeft gelukkig ook contact met haar opa.
   Saskia Stant

   Like

   • monique zegt:

    Ben Stant heeft mij goed geholpen,ben een ander mens geworden.Ik had een zeer goede band samen met zijn vrouw Maria.Soms voel ik Ben nog om me heen om mij te steunen.Het is een bijzondere man.en bij mij weten help hij mensen van wie hij hield.zoiets bijzonders maak je weinig mee.mis hem erg veel.en ben blij dat hij soms komt kijken hoe het met me is,en me helpt.bijzondere Ben ik mis je elke dag.
    monique post

    Like

 2. Pingback: 2010 in review | Zilvervis

 3. @ Saskia in mijn stuk was ik uit eerbetoon naar je vader begonnen met zijn gevleugelde woorden
  *ja helaas bestaan spoken niet geesten wel en vaak zeggen ze het een en bedoelen het ander *
  helaas heeft het niet zo mogen zijn dat wij elkaar hier hebben mogen ontmoeten maar ik weet dat uw vader zeker met alle inzet voor zijn echtgenote Maria zijn kind(eren) en kleinkind(eren) zijn uiterste in voorspraak zal doen hij was een bevlogen mens en voor vele een voorbeeld ook zijn boel indien nog verkrijgbaar is een lust om te lezen *in de geest van het leven* en een zeer kloppend boek ook

  in licht liefde en vrede

  Like

  • monique zegt:

   Mijn ervaringen met Ben zijn wonderbaarlijk.Ik mis hem,maar hij is geregeld bij mij en beschermd mij als iets niet goed is in mijn omgeving.Ik ben vaak alleen thuis,en dan komt hij even bij mij,en geeft goede dingen door,wat ik op dat moment goed kan gebruiken.Hij kan ook streng zijn als iets niet goed is,en daar moet je ook tegen kunnen.Ik hou veel van deze bijzondere man!Lieve Ben je bent en blijft bijzonder.moge god en de engelen heel zuinig op jou zijn,liefs monique

   Like

 4. Zilvervis zegt:

  Geachte Saskia,

  Dit gaat lijken op wel heel erg een privédiscussie, met veel oud en nieuw zeer tussen familieleden. Ik vind een forum bij een artikel niet echt een geschikte plek hiervoor. Is het echt nodig dat deze ontboezemingen wereldkundig worden gemaakt? Voor mediator voel ik mij niet in de wieg gelegd. Ik stel voor dat jullie dit in besloten kring proberen uit te praten.

  Overigens vriendelijke groet

  Frank Flippo (webmaster en auteur)

  Like

 5. monique zegt:

  best saskia mijn telefoonnummer is:0617496369 je mag me bellen.
  groetjes monique

  Like

 6. Zilvervis zegt:

  Geachte heer Wouters,
  Op mijn blog begon een steeds grotere controverse te ontstaan over personen die ik niet ken. Het is een kwestie geheel buiten mij en Zilvervis om. Ik begrijp maar half het hoe en waarom, en ben niet benieuwd naar wat er allemaal achter steekt. Ik wil niet in deze ruzie betrokken worden. Zilvervis is bedoeld als bron van informatie en niet als ontmoetingsplaats voor een twist.
  Met vriendelijke groet
  Zilvervis

  Like

 7. Joop Wouters zegt:

  Dat u geen zin of interesse wilt hebben in deze controverse heb ik begrip voor, maar dan moet u niet alleen mijn opmerkingen weglaten maar ook de negatieve uitlatingen erboven.
  Met vriendelijke groet,
  Joop Wouters

  Like

 8. Saskia Stant zegt:

  inderdaad, moet dit “blog”, niet “dienen”als een twist, om personen,die er niet toe doen.
  Mijn welgemeende excuse’s daarvoor,
  Ik reageerde,n.a.v de reactie, die U gaf, op mijn papa`s overgaan,dat daarop,mensen,hun mening gaven, kan ik persoonlijk niets aan doen!
  De reactie, van Berend Stant`s kleindochter, is puur,uit menselijk verdriet, om het verlies van haar dierbare bizondere opa, waar zij,nog steeds, een enorme band mee heeft,
  En ook over/op de manier,waarop, er met haar mama,omgegaan is .na het overgaan van haar opa,mijn papa, dus.
  Dat is door Berend, heel spiritueel opgelost,
  Hoe mooi, is het dat zelfs na, zijn heen-gaan, mijn pap, toch nog even de regie in handen had,
  en (om een spreekwoord te gebruiken, wat U “gevleugelde woorden”noemt), “”De berg, naar mohamed kwam”
  Over spiritueel gesproken……(meer info, geef ik graag,desgewenst)
  ================
  Aangezien, ik mijn papa en zijn werk/praktijk,vanaf de “wieg”heb mee gemaakt,als kind zijnde, en er dus mee opgegroeit ben, weet ik ook, dat mijn papa, het enorm fijn vond, om in de belangstelling te staan,
  Maar OOK de charlatan’s, in de paranormale wereld, werkelijk verafschuwde, en als hij daar maar iets aan doen kon, dat ook deed.
  Maar OOK diegene die met respect,omgingen met generzijde, dat ook ,op wat voor manier dan, liet blijken, en ieder die hem werkelijk gekend heeft, zal mijn papa hierin herkennen, ookal kende hij, U/jij persoonlijk niet, altijd een belletje/kaartje e.d.
  Een warme groet,
  Saskia Stant

  Like

 9. Joop Wouters zegt:

  Lieve Saskia, het heeft geen zin om verder tekst en uitleg te geven om te zeggen hoe veel jij van je pappa houdt, of jij het weet of voelt dat jouw pappa er is, is een spirituele liefdevolle signaal van jouw pappa, koester het in jouw warme HART.
  Jouw pappa kende, licht en liefde voor jou.
  Joop Wouters

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.