Midas Dekkers

(door Frank Flippo)

Een wandeling met Midas Dekkers door de bossen bij Rhenen. In dit interview is deze virtuoze mopperaar en veellezer ouderwets op dreef. Een greep: Over regenwouden die je moet behouden, maar wel afschuwelijk zijn om in te vertoeven. Over sportverdwazing, over wandelaars die midden in de natuur vastigheid zoeken, over hoe heerlijk het is als een gebied geen bezienswaardigheiden bezit. En meer.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Interview, Overig, Wetenschap en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Midas Dekkers

 1. “Après nous la déluge” heeft koning Lodewijk XIV eens gezegd toen er commentaar kwam op zijn kwistig leven. De inhoud daarvan heeft evenwel een verstrekkende betekenis. Immers: “wat kan mij de toekomstige generaties schelen”. Nu “we” met ongeveer 7 miljard mensen op aarde wonen zal de roofbouw op de aarde angstaanjagend worden. We hebben nu de keuze om onmiddellijk het aantal mensen te verminderen of we gaan de laatste fase inluiden tot de komst van een alles vernietigende oorlog. Het politieke besef tot noodzaak van de erkenning van een ernstige overbevolkingsproblematiek is kennelijk illusoir te veronderstellen. Het gebrek aan een bevattingsvermogen is bedenkelijk in omvang omdat er twee wereldoorlogen nodig zijn geweest om een beetje besef te realiseren. Gezien de huidige welvaart, zal dat besef verdwijnen en de “brood en spelen” politiek komt te voorschijn. De kredietcrisis is het eerste symptoom van de neerwaartse spiraal. Moet ik dan echt vaststellen dat politici te dom zijn, incompetent en vooral opportunistisch en dat hun egocentrisme ziekelijk is én dat wetenschappers het ook niet meer weten en het fatalisme onbehandelbaar is? Er is nog hoop? Anders zal de wal het schip keren in de vorm van de resistente bacterie – de MRSA – en virussen. Bijvoorbeeld: De mutaties in het virus-DNA – die ook op natuurlijke wijze kunnen ontstaan,- veranderen H5N1 in een zeer besmettelijke variant. (bron:Algem. Dagblad 26-11-2011) Dr. Midas Dekker weet waarover hij het heeft. Hem ernstig nemen is noodzakelijk. Voor betweters is geen plaatst.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Ik deel je bezorgdheid gezien de overbevolking, hoewel niet tot in apocalyptische proporties. Dat laatste is m.i., net als ‘apres nous le déluge’ een uiting van een typisch Westers, christelijk gekleurd ondergangsdenken zoals dit ook al in het jaar 1000, het jaar 2000 etc bestond en zo lang wij een westers/christelijke samenleving hebben, de kop op zal blijven steken. Ernstig bezorgd ben ik niet over resistente bacillen of een economisch stofwisselingsprobleem als een kredietcrisis, wel over de bijna onbeschofte arrogantie van politici, met name ministers, zo gauw zij hun post hebben veroverd. Nog bezorgder ben ik over de brute wijze waarop en de snelheid waarmee de laatste maagdelijke wouden van ons aardoppervlak verdwijnen, onze diepste mogelijkheden tot herbronnen worden vermalen door medemensen die ik in mijn woede kortzichtige proleten zou willen noemen. Diep zuchtend vraag ik mij af wat wij hieraan kunnen doen. De overbevolking is uiteraard stuitend. Tenzij de hele Derde Wereld het Chinese model van de één kind politiek overneemt, onwaarschijnlijk gezien het diepgewortelde machismo zowel in Afrika als in de gehele moslimwereld, verwacht ik dat de levende oudedagsvoorziening genaamd kinderschare pas afneemt als iedereen daar ook een autootje, voor- en achtertuintje en aftrek hypotheekrente heeft. Intussen moeten we het zo goed en kwaad als het gaat, zien te rooien met zijn 7 miljard…Dank voor je reactie!

   Like

   • Het is in ieder geval heel goed dat er ook mensen zijn die mijn bezorgdheid delen en ik deel Uw woede over het verdwijnen van de “maagdelijke wouden”.
    Maar, als U niet ernstig bezorgd bent over de resistente ( de antibiotica-resistentie) bacterie, dan moet U de VPRO-gids van 29 januari t/m 4 februari 2011 even lezen. Het artikel van Prof. Dr. A.R.J. Girbes, over de “oprukkende antibiotica-resistentie”. In Griekenland blijkt , als koploper, het resistentieprobleem enorm te zijn.
    In ieder geval denk ik, dat alertheid op zijn plaats is en de gevolgen van en totale (of gedeeltelijke) resistentie niet moet worden onderschat. Het overmatig gebruik van antibiotica zal moeten worden tegengegaan.( hoever dat haalbaar is, is de vraag)
    Vriendelijke groeten,
    A.R. Girbes sr.

    Like

  • Zilvervis zegt:

   Geachte heer Girbes,

   Inderdaad is het triest te moeten vaststellen hoe dikhuidig de meesten van ons zijn, als het aankomt op een klein beetje bewustzijn kweken voor de wereld om ons heen en de consequenties van ons gedrag wereldwijd. Tegelijkertijd is dit geen reden om zelf bij de pakken neer te gaan zitten, als daar ooit al een reden voor is. Het weinige wat is bereikt, danken wij aan de niet aflatende inzet van een kleine groep die dwars tegen bestaande lobby’s in, koppig bleven vasthouden aan hun idealen. Aan hen danken wij bijvoorbeeld het bezit van onze nationale parken. Antibioticamisbruik is eerder regel dan uitzondering geworden, en gemuteerde bacillen kunnen een ernstige bedreiging tegen onze afweer vormen. Maar de beste afweer tegen ziektes, los van elke medicatie, is ons eigen immuunsysteem. Er komen steeds meer aanwijzingen dat van jongsaf leven in een omgeving arm aan ziektekiemen, de kans vergroot dat het immuunsysteem zich tegen onszelf keert en auto-immuunziekten entameert. Wat betreft gevaarlijke bacillen: aan de Q-koorts zijn enkelen overleden, aan de gekkekoeienziekte ook (veelal mensen die van jongsaf ‘verkeerd’ eiwit innamen) en recentelijk, de besmette kiemen in het Duitse biobedrijfje die enkele tientallen het leven kostten. Van epidemieën was in geen van deze gevallen sprake en ik blijf erop vertrouwen, dat in onze westerse samenleving een echte pandemie met tienduizenden dodelijke slachtoffers hooguit in kwaadaardige sprookjes voorkomt.

   Misantropen als Dekkers hebben meestal gelijk, maar niet altijd.
   Als wij ons druk maken wat mogelijkerwijs kan gebeuren (terroristen die splijtstof kapen, een vilein organisme dat uit een lab ontsnapt en ons ecosysteem ontregelt) dan slapen wij niet meer om de verkeerde redenen. Een slapeloze nacht is alleen waardevol bij acuut levensgevaar, in alle andere gevallen een verspilling van uw kostbare levenswater…

   Met vriendelijke groet
   Frank Flippo

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.