Maskerades in Utrecht; de stad als verguld feesttoneel

(door Frank Flippo)

De maskerades die het Utrechts Studenten Corps (USC) hield tussen 1906 en 1961 kennen in Nederland hun weerga niet.  Begonnen als gekostumeerde optocht als begeleiding van een vijfjarig universitair lustrum, groeiden deze in Utrecht uit tot enorme spektakels, met bijvoorbeeld een Romeins amfitheater met 500 zitplaatsen, de intocht van een keizer met veertig renpaarden, karossen en lauwerkransen, of  in de crisistijd van de jaren ’30 een ridderspel met een harnas ter waarde van een klein landhuis. Lees hoe dit kon, waarom de maskerades gebeurden  en waarom deze feesten die de hele stad omtoverden, weer verdwenen. Verschenen in 2005 in NobelMagazine.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurhistorie, Theater, Utrecht en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.