9 verschillende mannelijke reistypes- Welk type ben jij?

Minstens zo leuk als het reizen zelf zijn de ontmoetingen met reisgenoten. Welke mannelijke reiziger zou je willen tegenkomen. (Vrouwelijke reistypes verschenen eerder op http://www.liefdevoorreizen.nl) Of welke ben je zelf? Hieronder negen types.

1.Een Gandalf. Tovenaar Gandalf is een reddende engel. Een Gandalf is de probleemoplosser met het sociale hart. Reizigers van het type Gandalf vind je veel in sociale werkprojecten. Jij stort je midden tussen de vluchtelingen op Kos om onderdak voor ze te regelen, of doet mee met Artsen Zonder Grenzen. De wereld verder helpen, daar gaat het je om. Gedreven idealisten als jij worden steeds zeldzamer. Wees trots op je zelf, want je bent bijzonder. Je idealen zijn je meer waard dan je eigen comfort, in extreme gevallen zelfs meer dan je eigen veiligheid of je leven. Je grote charisma dwingt bewondering af. Voor jou telt slechts het grote plan dat de wereld naar een hoger peil gaat trekken.

Bart Booms gandalf

Foto: Bart Booms, Flickr

 

2.De Doler. Hij is onderzoeker, meestal antropoloog. Ken je de figuur Aragorn uit Lord of the Rings? Hij maakt zich niet kenbaar, wil opgaan in zijn omgeving en hij wil vooral niet opvallen. Intussen heeft hij een geheime missie. Die mag niet al te veel in het oog lopen, maar is wel zeer ambitieus. Ben jij ook iemand die highlights juist mijdt om de mensen in een land echt te leren kennen? Jij gaat niet naar Ibiza, maar naar Soedan. Een geslaagde vakantie is er voor jou een, waarin je beter leert begrijpen hoe mensen functioneren. Small talk is niet aan jou besteed, jij wilt alleen onderhoudende gesprekken. Dolers vind je urenlang discussiërend in koffiehuizen en op marktpleinen. Of urenlang alleen maar geduldig observerend.

bander point bramblegrub antropoloog

Foto: Bander.bramblegrub, Flickr

 

3.Een Hobbit. Je bent bescheiden maar volhardend. Dolgraag wil je de reis maken waar je van droomt. Hobbits zijn levenskunstenaars, dus jij bent in de wereld van nu de rondreizende artiest. Geld heb je niet, dus je speelt gitaar, je maakt portretjes of je zorgt dat mensen je zo aardig vinden dat ze je thuis uitnodigen. Als je maar komt waar je wilt. Je lift van hot naar haar en al reizend ontwikkel je en word je groot. Je wilt lange tijd blijven rondreizen tot je de wilde haren kwijt bent. Dan wil je jezelf terugtrekken in de goede oude streek waar je geboren bent en opgegroeid, en waar alles nog steeds is zoals het moet zijn.

hobbit shrinkin'violet

Foto: Shrinkin’Violet, Flickr

 

4.De Handelaar. Jij ziet overal handeltjes en manieren om van je reis financieel wijzer te worden. Je bent een doener en een geboren netwerker. Een wakkere gast die investeert in mensen en goederen, waar hij maar zijn stappen neerzet. Je strooit met beloften, maar werkt ook keihard om die na te komen. Zo bouw je aan je reputatie. Reizen is voor jou geen doel maar een middel. Het enige middel, want zonder reizen zou je niet kunnen bestaan. Jou vind je in hotellobby’s, in het internationale zakenleven, op vliegvelden en in luxe resorts. Of op plekken waar je nooit een toerist zult tegenkomen, zoal een kantorenwijk of een industrieterrein..

eric ERXON businessman

Foto: Eric ERXXON, Flickr

5. Casanova. Je verafgoodt vrouwen, maar beslist niet van een afstand. Leven is voor jou alleen de moeite waard in gezelschap van het schone geslacht. Overal waar je aankomt, check je eerst de omgeving, je overnachtingsplek en de bars vlakbij op de factor ‘vrouw’. Ben je daarvan verzekerd, dan maakt het jou niet uit of je ergens een dag of een maand bent. Als er maar feminiene reuring is. Zo lang er maar kwaliteit en kwantiteit is in jouw specialisme. Dat wil zeggen: vrouwen die zowel aantrekkelijk zijn als welbespraakt. Je bent geen hartenbreker uit gemeenheid; het is je vluchtigheid waar je niets aan kunt doen en die je eeuwig ongebonden houdt. Je oogt gezond en sportief, bent altijd elegant en tot in de puntjes verzorgd. Toch zou je als dandy je doel voorbij schieten: Je mannelijke aard is altijd direct herkenbaar voor het andere geslacht. Je zorgt het hele verleidersrepertoire paraat te hebben, met welluidende stem en intonatie, met fraaie binnenkomers en een superieur gevoel voor timing waarmee je elke grap op precies het goede moment plaatst.

Leo Grübler casanova

Foto: Leo Grübler, Flickr

6.De onbevangen genieter. Jij bent de echte toerist. Het gaat je niet om sport, maar om het toeren zelf. Het voornaamste wat jij vraagt van het leven en vooral van je reizen is: afwisseling. Niet geplaagd door de behoefte overmatig diep op dingen in te gaan, volg jij je zintuigen en de grillen van je onverzadigbare nieuwsgierigheid. Als wandelaar, toerfietser of automobilist heb jij het naar je zin zo lang de zon schijnt. De meer ontwikkelde exemplaren van jouw type ontpoppen zich als dichter of zondagsschilder, maar ze schrijven en verven niet voor de eeuwigheid. Al ben je alle indrukken na drie maanden al weer vergeten, wat maakt het je uit? Zo lang de zon schijnt, mensen je toelachen en een gezellig onderkomen op je wacht, is het goed. Je bent een tevreden mens.

Robin Danehav tourist

Foto: Robin Danehav, Flickr

7.De Avonturier. Bungyjumpen, met mountainbike over ijzingwekkende hooggebergterichels, parachutespringen, het kan deze adrenalinejunk niet heftig genoeg zijn. Aan een strand slaap je in als je niet tenminste een surfplank, een waveboard voor op de boulevard hebt en waterski’s. Dynamiek is je toverwoord en natuurlijk ben je ambitieus: niet hij maar jij moet de records breken. Geen berg te hoog. Honger, dorst, kou en vermoeidheid zien anderen als ontberingen, voor jou zijn het tekenen dat je echt leeft. En uitrusten, ach, dat doen we wel als we oud zijn.

South Canterburynz avonturier

Foto: South Canterburynz, Flickr

8.Het Feestbeest. Wat kunnen jou de monumentjes schelen, de culturele identiteit van het volk waar je vertoeft? Zelfs de culinaire bijzonderheden zullen je worst wezen, zo lang je maar feest kunt vieren, dansen en zuipen. Het liefst met een groep maten die net als jou achter de vrouwen aan willen, nachten doorhalen en daarna lekker je roes uitslapen op het strand. Van jou hoeft de zomer nooit te eindigen, en de ochtend nooit aan te breken. Een vakantie is voor jou niet compleet zonder een vakantievriendinnetje. Maar je houdt geen records bij zoals Casanova. Als het allemaal maar leuk, geinig en gezellig is, zonder gezeik. Jouw reisbestemming is het strand. Maar vooral de horeca eromheen.

Official GDC partygoer

Foto: Official GDC, Flickr

9.Classy traveller. Nog zo’n uitstervend reizigersras. Je bent afkomstig uit de elite van je land, van hooggeboren of goed gesitueerde familie. Je deftige taal en woordkeus brengt je haast vanzelf bij kringen van gelijkgestemden. Die hebben exclusieve vakantiebestemmingen waar anderen geen weet van hebben en dat hoeft ook niet. Je bedient je nog steeds van aanbevelingsbrieven en ons-kent-ons netwerken. De prachtige Old World hotels, zoals aan het Lido van Venetië, zijn er voor jou, net als de operahuizen, prestigieuze vernissages, eerste klas rijtuigen en exquise restaurant. Niemand weet het werkelijk goede in het leven zo te waarderen als jij, maak je jezelf graag wijs. Altijd uitstekend in het maatpak, waar de kenner de kwaliteit aan herkent: nooit luid, nooit opzichtig, altijd van een degelijke verfijning die alleen jij en de jouwen herkennen en op waarde weten te schatten, als een goede wijn.

D McG

Foto: D McG, Flickr

 

 

 

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Overig, reizen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 9 verschillende mannelijke reistypes- Welk type ben jij?

 1. Rob Alberts zegt:

  Aj, ben ik dan toch een huismus.
  Ik geniet van de verhalen van mijn buren.
  Uit alle windstreken komen zij vandaan.
  Maar naar hun moederland afreizen doe ik ook weer niet.

  Vriendelijke groet,

  Like

 2. shivatje zegt:

  Als ik op vakantie ga, ga ik voor 7.

  Aum Shanthi

  Like

 3. Ximaar zegt:

  Ik ben een zwerffietser met het startrek-syndroom. Dus het liefst steeds naar andere plekken. Maar ook zoals de doler hierboven niet op willen vallen. Dat lukt in West-Europa prima. Ik heb weing bagage en heel vaak vragen mensen mij de weg omdat ze denken dat ik een localo ben.

  Voor werk ben ik naar Taiwan geweest en daar val ik immer op door een andere gezichtsbouw, kleur en hoogte. Om die reden hoef ook niet ver. Sterker nog hier in de stad komen veel buitenlanders en daar kan je natuurlijk ook een praatje mee maken. Gisteren nog leuke gesprekken gehad met een Italiaan en een Roemeen.

  Like

  • Zilvervis zegt:

   Ik herken je ongemak. Mij viel iets soortgelijks op tijdens mijn half jaar reizen in Latijns Amerika. Waar ik ook kwam tussen Mexico en Bolivia, overal waren bijna alle mensen kleiner, tengerder en donkerder dan ik, met andere gezichtsbouw, haar en vaak zelfs kleding. Om die reden zou het me moeilijk vallen, me daar ooit echt ‘thuis’ te voelen. In de voormalige overzeese Engelse koloniën (Amerika, Canada, Nw Zeeland, Australië), in N-Europa, West-Europa, delen van Frankrijk en de Baltische gebieden herkennen ze mij niet direct als ‘buitenlands’. Dat zijn dus potentiële vestigingsplekken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.