Een herfstavond in Drohobycz rond 1900

Met dank aan Natalia Goncharova die dit ontwierp als decor voor de Firebird Suite

Met dank aan Natalia Goncharova die dit ontwierp als decor voor de Firebird Suite

Deze Fundgrube voor kamerreizigers laat u heden kennismaken met een door mijzelve vertaald fragment (uit het Engels) van Sklepy Cynamonowe (De Kaneelwinkels) (1934) van de Pools/Joodse fantagasmorist Bruno Schulz. Laat u meeslepen in deze evocatie, haast een epifanie, van de sense of wonder die een fantasierijke jongen ervaart als hij, zelf levend in de provincie, langs plaatsen komt waar artefacten uit verre landen staan uitgestald, ongeveer zoals ik het ervoer toen ik als kind in de Leidse Pieterskerkchoorsteeg langs het nu verdwenen, mysterieuze Chinese winkeltje Tong Ah liep en mij verwonderde over de merkwaardige geuren die ik alleen daar kon opsnuiven. Lees en verwonder u…

“Op sommige herfstavonden legt de nachthemel zijn eigen constructie bloot, en maakt het plasma van zijn uitgestrektheden zichtbaar, en het weefsel van zijn nachtelijke overpeinzingen. Op zulke avonden was het voor mij als jongetje vreemd om langs de Povalestraat te lopen, of elk van de andere donkere straten aan de overkant van het grote vierkante marktplein, zonder er aan te denken dat af en toe in het late seizoen een of twee van deze merkwaardige en zo intrigerende winkels nog steeds open zouden zijn, ter ere van de duistere glans van het timmerwerk waarmee hun gevels waren bekleed.

Deze hoogst eerbare bedrijfjes, open tot laat in de avond, waren altijd onderwerp van mijn meest buitenissige dromen.  Uit hun schaars verlichte, donkere, plechtige interieurs wasemde een rijk en diep aroma van verfsoorten, lak en wierook, een geur van verre landen en zeldzame stoffen. Je zou er Bengaals vuur kunnen vinden, magische kistjes, postzegels uit lang verdwenen landen, pijnboomhars uit Malabar, eieren van exotische insecten, papegaaien, toekans, levende salamanders en basilisken, opwindbaar blikspeelgoed uit Neurenberg, homunculi in kleine kruikjes, microscopen, telescopen.

Maar bovenal, zeldzame en bijzondere boeken, oude folianten met verbluffende illustraties en verhalen die je betoveren.

Ik herinner me deze verkopers, oud en waardig, die in discrete stilte hun klanten bedienden, vol wijsheid en begrip voor zelfs hun meest geheime wensen.”

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Literaire onderwerpen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.