Zo kom je aan voldoende vitamine D in de winter

Bron: arvi.mench, Flickr

Bron: arvi.mench, Flickr

Vitamine D heb je nodig voor een scala aan functies: botgroei, haargroei, immuunsysteem, gezonde huid en tanden. Het helpt vele akelige aandoeningen voorkomen, waaronder diabetes, astma en auto-immuunziektes. Door zonlicht kun je het tot 80% zelf aanmaken. Maar die tachtig haal je bij lange na niet in het koude seizoen. Je zal dus vitamine D uit je voedsel moeten halen. Hier een uitleg ‘hoe het werkt’ en voorbeelden van vitamine D-rijk voedsel.

Vitamine D werd ontdekt in de zoektocht naar een medicijn voor de  Engelse ziekte, een stofwisselingsziekte bij kinderen, die de botgroei vertraagt en rare afwijkingen veroorzaakt zoals kromme benen. In 1919 was deze ziekte in bijna alle Europese geïndustrialiseerde landen de belangrijkste oorzaak voor deze verschijnselen. Toen al leidde bestralen met UV-licht en goede voeding tot goede resultaten.

Zonkracht

Onze huid reageert fotochemisch op  UV stralen. Zonlicht zet cholesterol in de huid om in vitamine D, het lichaam slaat dit weer op in vetcellen.Van daaruit verspreidt het zich via de bloedsomloop door het hele lichaam. Dan moet de zonkracht wel meer dan 3 zijn. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV in zonlicht. Op een gemiddelde bewolkte dag in november is die bijvoorbeeld maar 1. Veel mensen hebben een vitamine D tekort doordat ze sowieso te weinig in de zon komen, ook in de zomer.

De afgelopen decennia zijn we steeds meer binnen gaan leven, achter glas in huis of in de auto. Glas blokkeert UV straling en belemmert zo de aanmaak. Gebruik van zonnebrandcrême blokkeert ook UV straling. Zo houden we ons zontekort in stand, zelfs buiten. “Wij zijn de eerste samenleving van holbewoners”, aldus Vitamine D-wetenschapper John Canell. “De natuur had nooit kunnen bedenken dat we ooit de zon zo bewust zouden vermijden.”

Huidkanker

Zodra we buiten komen bedekken we de huid of gebruiken zonnebrandcrème uit angst voor huidkanker. Zonmijders lopen zelfs ‘s-zomers kans op vitamine D-deficiëntie. In Miami komt dat veel voor, ondanks het zonnige weer en de gunstige breedtegraad. In het koude seizoen (november-maart) kun je in Nederland nergens uitsluitend met zonlicht genoeg vitamine D  aanmaken. Het is dan ook te koud om te zonnebaden.

Vitamine D-eten

Eet je daarom gezond met de volgende heerlijke voedingsmiddelen vol vitamine D:

* Vissoorten zoals tonijn en zalm. Kies bij voorkeur pelagische (wilde) vis als haring, sardientjes, sprot en makreel
* Zuivelproducten, vooral kaas.
* Gist en dus ook producten met gist, zoals brood en bier
* Vitamine D kan ook worden gemaakt door dierlijk vet met ultraviolet licht (UV) te bestralen.
* Olie uit visselevers, zoals levertraan, visoliecapsules en schelvislever. Verder in eidooiers.
* In paddenstoelen wordt het provitamine ergosterol bij voldoende UV-licht omgezet in vitamine D2). Wild geoogste paddenstoelen zijn dus een goede bron, paddenstoelen die lichtarm groeien niet. Ook andere planten kunnen sporen ergosterol bevatten,  maar niet in de mate van zongedroogde of zongekweekte paddestoelen.  Dit is de enige niet-dierlijke bron van vitamine D.

Bron: Der Standard

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zo kom je aan voldoende vitamine D in de winter

  1. We moeten beseffen dat met eten we niet voldoende D kunnen innemen , zeker bij een tekort. Supplementen !

    Like

  2. shivatje zegt:

    Even misschien een aanvulling. Het klopt dat men door zonlicht vitamine D binnen krijgt. Maar eigenlijk ook niet. Want dan zouden we heel ons lichaam in de zon moeten zetten en niet alleen het gedeelte dat blootgesteld wordt handen hoofd soms benen en voeten.
    Daarom is het belangrijk om dit als supplement toch bij te nemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.