Amazonia, nog vijftig procent…

Wel eens afgevraagd hoeveel van het Amazonewoud al is gekapt sinds 1970, toen nog praktisch 100% overeind stond? De helft, hebben ze berekend op (link). Nu al zijn er veel meer ‘dry spells’ en de kans dat het resterende bos een keer in de fik vliegt, met roet overal, groeit. Amazonia is ’s werelds ecologische schatkamer, een op elke tien vogels vliegt daar rond, het woud is veel rijker zelfs dan de oerwouden in Congo en in Azië. Harde kerels met een grote mond en de hand op de holster, cowboys dus, grazen het in bloedstollend tempo af en worden grootgrondbezitter. Of grootwoestijnbezitter, want de blootgelegde grond erodeert razendsnel en na vijf jaar wil er zelfs geen gras meer groeien. Dan is tijd voor de volgende lap grond. Het helpt niet dat de grond- en houtprijzen stijgen en dat er goud is gevonden in de grond van de westelijke Amazone.  Eenvijfde van de kaalslag wordt direct aan haar lot overgelaten. Een vracht aan tabellen en verontrustend feitenmateriaal vindt u hier. Bezuinigingen en bankencrisis zijn niet fijn, maar dit gaat echt ergens over.

Ontbossing van de Amazone neemt haast exponentieel toe: maar liefst dertig procent verdween in de laatste tien jaar. Het gevecht om de resterende stukken zal steeds harder gevoerd gaan worden, alleen al omdat steeds meer multinationale bedrijven zich ermee bemoeien. En dan hebben we het nog niet eens over de brute, gewapende intimidatie van bendes die Indianen van hun voorvaderlijke grond verjagen. Dit miniscule druppeltje op de gloeiende plaat laat Zilvervis nu vallen. Er volgen er vast meer, alle regen is vruchtbaar.

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.