Bokkerijders

Zuid-Limburg heette in de achttiende eeuw nog Overmaas. Een ruig heuvelland, grotendeels onverhard, met veel banditisme, zoals je vaker ziet in betwiste grensgebieden. Overmaas was verdeeld tussen Duitse, Franse en Nederlandse invloedssferen en de grenzen liepen nog grilliger dan nu.  Kerken, pastorieën, boerderijen; op alle plaatsen waar wat te halen viel, kon men rekenen op een bezoek van ‘nachtdieven en knevelaars’. Dit artikel uit 1992, verschenen in Alledaagse Dingen, een tijdschrift van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, heet ’s Nachts geheime mantel, de dag zijn schone schijn

Advertentie

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Overig, Subculturen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.