Suikervrij eten met alternatieven als stevia en yacon

Bron: The Black Azar, Flickr

Appelwortel lijkt het beste alternatief. Bron: The Black Azar, Flickr

Alle suiker in geconcentreerde vorm is eigenlijk uit den boze voor je lijf. Dus niet alleen kristalsuiker, maar vaak ook ‘zoetjes’, frisdranken, zoete koek of een hele pot honing.

Gelukkig bestaan er genoeg alternatieven voor suiker die het leven even plezierig maken. Het is alleen soms even zoeken, en sommige zijn niet eens in de winkel te koop.
Stevia is een goed voorbeeld van een suikervervanger die in korte tijd heel populair is geworden. Prompt komt er geraffineerd wit steviapoeder op de markt, in veel opzichten vergelijkbaar met witte suiker. Zoek liever naar groen steviapoeder; iets bitterder, maar beter voor je lichaam. Alternatieven voor suiker reageren vaak net iets anders in je lichaam, al blijven de meeste toch ook suikers waarbij consumptie in grote hoeveelheden evengoed nadelig uitpakt.

De enige bekende uitzondering op dit ogenblik lijkt de yaconwortel, ook wel appelwortel genaamd. Deze Zuid-Amerikaanse plant bevat ingewikkelde polysacchariden (meervoudig, complex samengestelde suikers) die de vrucht wel zoet doen smaken. Maar het lichaam kan de suikers erin niet opnemen en scheidt die dus gewoon weer uit. Yacon jaagt de bloedsuikerspiegel niet op, maar smaakt toch lekker zoet. Lees hieronder meer over yacon en andere plezierige alternatieven.

Lees meer

Zoete alternatieven voor witte suiker

Zo leer je kinderen te houden van gezond eten

Honing helpt tegen puistjes

 

 

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Suikervrij eten met alternatieven als stevia en yacon

  1. shivatje zegt:

    Zilvervis wat ik wel even wil meegeven is dat niet alle Stevia’s echt uit de plant stevia komt. En dan men dan toch moet uitkijken en goed lezen wat er nog meer in zit. Want zo zou je wel eens even veel suikers binnen krijgen als met een gewoon lepeltje kristalsuiker.

    Like

    • Zilvervis zegt:

      Ha Shiva’tje. Inderdaad, altijd goed lezen wat wordt verkocht onder een succesvolle naam; niet zelden proberen bedriegers een graantje mee te pikken. Waakzaamheid is een goede eigenschap.

      Like

  2. natuurfreak zegt:

    Ik sta voor alles open maar de stevia staat er maar te staan.Ik lust de smaak helemaal niet en ik zal niet de enigste zijn.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.