Voedsel waar je misschien wel 100 mee wordt: vette zalm

Bron: Flickr, andrea pokrezywinski

Bron: Flickr, andrea pokrezywinski

Zalm is een van de rijkste bronnen voor omega-3 vetzuren en die remmen de veroudering af. Vroeger voer voor armelui, is deze heerlijke vis al decennia lang herontdekt door alle liefhebbers van lekker eten. Zelfs mensen die normaal niet van vis houden, vinden zalm lekker. Het vlees is stevig genoeg om te kunnen grillen, je kunt het op veel manieren klaarmaken en eten: rauw in sushi, gerookt, gepocheerd. Zalm droogt minder snel uit dan andere vis. Het bergt maar een klein risico op vergiftiging met zware metalen als kwik, en het is ook nog eens heel voedzaam.

Veel zalm eten remt het verouderingsproces waarschijnlijk af. Dit geldt ook voor andere voeding met veel omega-3 vetzuren, zoals vlees, kaas en eieren van vee dat graast aan de kust. Verschillende onderzoeken wijzen op een verband tussen omega-3 en vertraagde afbraak van telomerasen. Dit zijn eindjes DNA. Hoe korter ze worden, hoe sterker het verouderingsproces voortschrijdt. Omega-3 lijkt de ‘kapjes’ om die DNA-eindjes te beschermen waardoor ze niet afbreken. Eind februari van dit jaar publiceerde de universiteit van Ohio, Amerika, een onderzoek met als conclusie: waarschijnlijk beschermt het niet rechtstreeks die kapjes, maar toch leidt het tot langere telomeren. Hoe zit dat?

Oxidatieve stress

Kortere telomeren houden verband met slechte gezondheid, ouderdomsziekten en vroegtijdige sterfte. Het enzym (boodschapperstofje) telomerase regelt deze lengte. Hoe meer die telomeren worden blootgesteld aan ontstekingsmoleculen (cytokines), hoe groter de kans dat er stukjes afbreken. Die cytokines worden opgeroepen door oxidatieve stress. Dan komen er te veel zuurstofverbindingen in de cellen die daar niet tegen kunnen en gaan afbreken. Je cellen kunnen oxidatieve stress krijgen door intensief sporten, te veel alcohol, te lang zonnebaden en obesitas.

Omega-3 doet die oxidatieve stress deels teniet: krijg je dat binnen, dan ontstaan veel minder cytokines, zo blijkt uit het onderzoek in Ohio onder 106 senioren gedurende vier maanden, waarbij de ene groep omega-3 vetzuren kreeg, en andere neppillen (placebo’s). De onderzoekers zagen nauwelijks verschillen in telomerenlengte. Toch  bleken de omega-3 slikkers beter af, want  het remt processen af die aan ontstekingen voorafgaan. De trits ontsteking, oxidatieve stress en celveroudering bergt pre-ziekte mechanismen die veel minder hun verwoestende werk kunnen doen als je regelmatig een lekker mootje zalm wegwerkt.

Bomvol voedingsstoffen

Ruim een ons zalm bevat alle vitamine D die je op een dag nodig hebt, maar weinig voedingsmiddelen hebben dat ook. Verder zit er de helft van de dagelijkse behoefte aan vitamine B12 in, verder niacine en selenium, en is ook een uitstekende bron van vitamine b6 en magnesium. Ingeblikte zalm bevat bovendien veel kalk, via de graatjes.

Viseters beschermen zich tegen vele kwalen, en  waarschijnlijk niet alleen door de omega 3 vetzuren omdat die niet alle gezondheidseffecten verklaren. Vette vis bevat nog vele ongeïdentificeerde stoffen die duidelijk zeer gezond zijn, maar die we nog niet allemaal kennen. We weten wel dat omega 3 vooral de trage, chronische ontstekingen remt waardoor gezondheidsproblemen ontstaan zoals hartkwalen, diabetes, bepaalde soorten kanker en artritis. Waarschijnlijk voorkomt het ook de bloedstolsels die beroertes veroorzaken. Vrij recent is bovendien ontdekt dat het cognitieve problemen vertraagt, zoals bij Alzheimer. Mensen met voldoende omega 3 in hun lijf lijken ook minder agressief en depressief.

Nu we het toch over zalm hebben: wilde zalm is minder vet, maar bevat vaak ook minder rommel dan kweekvis. Ga dus voor duur maar goed. Je hebt niet heel veel zalm nodig voor een gunstig effect. Let wel op het FSC keurmerk: dan weet je dat je vis duurzaam gevangen is.

Bron: US National Library of Medicine

(Dit artikel verscheen eerder, op 15 maart 2013, op hetkanWel)

Lees ook

Voedsel waar je 100 mee wordt? Eet meer peulvruchten!

Geheimen voor een lang leven van ’s werelds oudste familie

Voedsel om honderd mee te worden: knoflook

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Gezondheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Voedsel waar je misschien wel 100 mee wordt: vette zalm

  1. natuurfreak zegt:

    Ik ben er van overtuigd dat het beter is dan alle rommel die men ons probeert te verkopen

    Like

  2. Katiana zegt:

    Hello There. I found your blog using msn.This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.Bezoek ook mijn blog tuinmeubelen uitverkoop

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.