Levenslessen die je leert als je ouder wordt, maar die we hier alvast verklappen

Bron: Flickr, suatu ketika

Bron: Flickr, suatu ketika

Wie jong is, wordt al snel ongeduldig als oudere mensen hen goede raad willen geven en die zwijgen dan maar, omdat ze weten dat ze er zelf mettertijd wel achter zullen komen. Voor wie een wijze oude man of vrouw toch niet de mond wil snoeren, hier acht wenken die een hoop emotionele ontreddering kunnen voorkomen.

1. Het verschil tussen gelukkige en ongelukkige mensen is hun niveau van dankbaarheid

Als je mensen die zich ellendig voelen goed observeert, ontdek je dat ze nooit tevreden zijn en ze hun tegenslag voortdurend wijten aan pech, aan hun verleden of aan andere mensen. Gelukkige mensen blinken juist uit in dankbaarheid. In plaats van te denken aan wat ze niet hebben, werken zij aan oplossingen die hun gedroomde leven dichterbij brengen. Ook zij kunnen getroffen worden door een ongunstige wending van het lot, en ook zij worden dan vaak verdrietig, gefrustreerd, gestrest of boos, maar ze keren weer vrij snel terug naar hun basisgevoel van gelukkig zijn.

Recent onderzoek van de universiteit van Berkeley, Californië, toont aan dat je de software van je brein letterlijk kunt herschrijven door dagelijks te oefenen in dankbaar zijn. Dankbaarheid, en hoe je het leven beleeft, is met andere woorden een keuze die je zelf kunt sturen en vormgeven.

2. Je hart zal gebroken worden, en je zult het overleven

Koester niet de illusie dat je met het ouder worden beter zult kunnen omgaan met een gebroken hart; het blijft altijd moeilijk en pijnlijk. Liefdesverdriet kan net zo hevig zijn. Maar met elke nieuwe relatie die komt en gaat, ontdek je dat je geest steeds opnieuw terugveert, hoe hard de klap ook was. Je hart is onbreekbaar.

Als je middenin de pijn van een scheiding zit, is het moeilijk voor te stellen dat je ooit weer blij zult zijn. Maar als plezier en gelukkig zijn altijd je basishouding is, kan geen mens die van je af pakken. Je kunt een tijd van je apropos zijn, uiteindelijk val je terug in je natuurlijke evenwicht. Als je net door een donkere periode gaat en het lijkt of je vastzit in het lijden, weet dan dat je ooit zeker weer zult liefhebben. En dat er van je gehouden zal worden.

3. Je zult je baan verliezen, en uiteindelijk iets vinden wat beter bij je past

Alles wat eindigt, bergt een nieuw begin. De onduidelijkheid bij het einde, kan onzekerheid geven en onprettig aanvoelen. Maar vaak worden de beste dingen geboren  uit een periode waarin je open staat voor nieuwe mogelijkheden.

4. Mensen van wie je houdt, zullen je pijn doen en je teleurstellen. Probeer verder te kijken dan hun onvolkomenheden. Probeer hun bedoelingen te begrijpen

Jonge mensen maken vaak een zwart-wit onderscheid tussen ‘Allerbeste Vriend’ en kennissen. Daar zit weinig tussenin. Als zo’n Echte Vriend je pijn doet of jouw waarden niet deelt, betekent dat het einde van de vriendschap. Later ontdek je hoe egoïstisch het is, alles uitsluitend te spiegelen aan hoe jij zelf op een bepaald moment bent. We doorleven allemaal bepaalde fasen. Alle mensen maken fouten, dat doet niets af aan de periodes dat je vriend er echt voor je was. Vriendschappen hebben soms even wat ruimte nodig. Ze moeten even vrij kunnen ademen, voordat ze weer kunnen opbloeien.

5. Karakters veranderen niet

Onze standpunten, ons uiterlijk, ons voorkomen kan veranderen, maar onze kern doet dat meestal niet. Mensen leren al vrij jong te overleven op een basisniveau, en als dit werkt, versterkt dat patroon zich en raakt ingeworteld. Echte vrienden houden van je omwille van die essentie. Als je zo iemand vraagt, wat hij van je vond toen je erg onzeker was, antwoordt hij: “Ten diepste was je altijd al zus of zo, en dat is voor mij de essentie” Of als hij zegt: je bent niets veranderd, bedoelt hij dat als een compliment. Hij bedoelt je ware, vaste aard en daar gelooft hij in.

Als je iemand wil zien zoals hij is, ga dan voorbij zijn woorden, zijn charme, zijn uitstraling; voorbij zijn uiterlijk, zijn fouten, voorbij hoe hij zich voordoet. Dan vind je waar hij werkelijk voor staat; de buitenkant kun je veranderen, je ware aard nooit.

6. Wees selectief in met wie je hart en lichaam deelt

We doen onze ziel pijn, als we tegen onze eigen waarden ingaan. Ken je grenzen. Weet waarover je wilt onderhandelen, en wat ononderhandelbaar is. Een beslissing kan voor het ogenblik goed voelen, ook al is die bijzonder slecht voor je toekomst. Stel de juiste vragen, zo voorkom je dat je steeds dezelfde fouten maakt. Een belangrijke is: welke soort relatie wil je in je leven aantrekken? Brengt de beslissing van nu je daar dichter bij, of voert die je juist van je pad af?

7. Je lichaam is niet onoverwinnelijk

Helaas wachten veel mensen tot er echt reden is te vrezen voor hun gezondheid. Dan pas reageren ze om hem te repareren. Beter kun je leren proactief te leven zodat je schade kunt vermijden. Zorg dus goed voor je lijf. Als je denkt onkwetsbaar te zijn, bedenk dan dat vooral de mensen die van je houden, zullen lijden als je gezondheid keldert. Doe je het voor jezelf, doe het dan voor hen.

8. Werkt het niet met iemand nu? Dit betekent dat het gaat werken met iemand anders, en in de toekomst

Dit gaat op voor zowel relaties als voor algemene kansen. Als je teveel focust op een specifiek resultaat, wordt de teleurstelling overweldigend als dingen heel anders lopen dan je had gepland. Dan kan het leven je ineens erg tegenvallen. Dat is het moment om te bedenken dat er zeker een betere en grotere bestemming in het verschiet ligt. Ieder mens die je tegenkomt, bereidt je voor op hem of haar voor wie je uiteindelijk bedoeld bent. Dat geldt ook voor gebeurtenissen: ze bereiden je voor op de dingen die je echt zullen verrijken.

Bron: Huffington Post

Lees ook

Geheimen voor een lang leven van ’s werelds oudste familie

Zeven tips om negatieve denkpatronen te doorbreken

Voedsel waar je de 100 mee kunt halen? Eet meer peulvruchten!

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Spiritueel en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Levenslessen die je leert als je ouder wordt, maar die we hier alvast verklappen

  1. Nanda Bartelse zegt:

    Geweldig leuk stuk Frank, ga zo door! Hartelijke groet, Nanda

    Nanda M. Bartelse * Partner / eigenaar YSC Nederland T +31 263530242 * M +31 610747648 * E nanda.bartelse@ysc.com * http://www.ysc.com/nl * Eusebiusbuitensingel 7 * 6828 HT Arnhem

    Lees onze NIEUWSBRIEF

    Van: Zilvervis <comment-reply@wordpress.com> Beantwoorden – Aan: Zilvervis <comment+e30uy0fi6nxhklfpnx13due@comment.wordpress.com> Aan: Nanda Bartelse <Nanda.Bartelse@ysc.com> Onderwerp: [Nieuw bericht] Levenslessen die je leert als je ouder wordt, maar die we hier alvast verklappen

    Zilvervis posted: ” Bron: Flickr, suatu ketika Wie jong is, wordt al snel ongeduldig als oudere mensen hen goede raad willen geven en die zwijgen dan maar, omdat ze weten dat ze er zelf mettertijd we”

    Like

  2. natuurfreak zegt:

    Hier zit heel veel waarheid in.

    Like

  3. Superblog, en zó waar…….

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.