Nog net winter…handschoenen en handvatten met deze tips

Aartsengelwortel. Bron: Flickr,  e³°°°

Aartsengelwortel. Bron: Flickr, e³°°°

Laatste wintertips van februari 2013 met:  begieting met warme olie verjaagt hoofdpijnen, vitaliseert en verjongt. De Aartsengelwortel is er een om naar te speuren deze winter, want hij verdrijft darmklachten en stimuleert een spijsvertering die moe is van kolen en vetten.  Verder o. a. een heerlijke wandeling over stuifzand die ook leuk is wanneer alles nog kaal is, en vrolijk nieuws over vogels die zelfs al vriest het,  uitbundig zingen.

Slaaptips 

Slaap is in het donkere jaargetij belangrijker dan anders: nu vindt de grote opbouw plaats in de aanloop naar een nieuw seizoen.

Ga slapen op een lege maag met het hoofd noord- of oostwaarts. Doe vooraf wat yoga. Begin op je rug, diep inhalerend; voel je lichaamsspanning en probeer je energiestroom gelijkmatig te maken. Adem dan uit en ontspan.

Vermijd gedachten aan uitputting; die kan je slaap verdrijven en de dag erop beïnvloeden. Elke sterke gedachte bij het inslapen, zal je volgende dag ook raken.

Ontwaak geleidelijk. Kijk hoe dieren dat doen. Een hond haalt diep adem, rekt zich uit, schudt met dichte ogen zijn ruggengraat, ontspant en staat dan langzaam op.

Wat is…shirodhara?

Aan het eind van je reserves in de loop van de winter? Probeer eens shirodhara, Een ayurveda-behandeling waarbij vloeistoffen uit een wierookvatachtige pot over je Derde Oog stromen. Ontwikkeld in Zuid-India als deel van een aansterktherapie, of van de verjongingskuur Panchakarma. Shirodhara komt van shiras (hoofd) en dhara (vloeien). Het kan met (karne)melk, kokosmelk of water, maar meestal voel je een weldadige, warme kruidenolie. Een scala aan kwalen komt voor shirodhara in aanmerking. Puur vanwege de ontspanning, vind je het soms ook in wellness-centra. Shirodhara werkt verjongend, verlevendigt de zintuigen en stimuleert de hypofyse om het gelukshormoon serotonine aan te maken. Dit brengt je in een dromerige, meditatieve toestand. Gezond en ook simpelweg heel erg prettig!  Lees hier meer over shirodhara

Winters oogsten

Speur naar de Aartsengelwortel! Als het niet vriest, is die de hele winter te oogsten. Al duizenden jaren een gewaardeerde groente, medicijn en magische plant. Wortel, stengels en bloemen smaken zoetig en intens. Stimuleert de eetlust, bevordert de spijsvertering, verdrijft winderigheid en bloedarmoede. Bevat een waslijst aan vitamines en andere gezonde stoffen. Zwangere vrouwen moeten er een beetje mee oppassen, want hij stimuleert ook de baarmoeder. Om te ontdekken waar de wortel zit, is het goed het weten hoe de hele plant er uit ziet; de verdorde stengels zijn nog herkenbaar. Schoonboenen en schillen. Als je hem in stukjes gesneden inlegt in suiker, krijg je gekonfijte aartsengelwortel: heerlijk, natuurlijk snoepje.

Internettende planten

Een Nijmeegse onderzoeker, Josef Stuefer, heeft voor het eerst aangetoond dat klaverplanten elkaar waarschuwen als er vijanden zijn. Individuele klaverplanten zijn onderling verbonden met liggende stengels. Via deze verbindingen kunnen zij informatie delen. Dit geldt ook voor andere kruidachtige planten zoals aardbei, klaver, riet en zevenblad. Als rupsen eten van één plant, krijgen de andere leden van het netwerk een waarschuwingssignaal, waar ze op reageren door zichzelf onaantrekkelijk te maken voor etende rupsen. Nadeel is wel, dat via diezelfde stengels plantenvirussen zich razendsnel kunnen verspreiden. De infectie van één plant leidt dus tot een infectie van alle planten binnen het netwerk. Maar zoals bij Internet, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen! Kijk ook op http://www.kennislink.nl/publicaties/pratende-planten

Wandeltip: Over het zand

In Nederland zijn de grote zandgebieden zo ongeveer de enige plekken waar het er woest en ongerept uit kan zien: de Vliehors, de Razende Bol of wat dacht je van het Kootwijkerzand, een van de grootste zandverstuivingen in West-Europa. Maak eens een wandeling bij guur weer, dan ben je alleen met de elementen. Loop langs eikenstobben met wortelstelsels van soms duizend jaar oud, laat de wolken over je heen jakkeren en het zand langs je jagen. Kootwijk heeft genoeg knusse pannenkoekenhuisjes om daarna bij te komen met hete choco. Onderstaande wandelroute is er een uit de oude doos. Selecteer op www.wandelzoekpagina.nl Gelderland en minimaal 16 km, dan naar pag.2 bovenaan. Lees eerst de commentaren van bezoekers, om te voorkomen dat je verdwaalt.

Giftige laptops

‘Teleurstellend dat er nog geen gifvrije laptops zijn. Onder andere broom en PVC zijn bijzonder schadelijk en moeten worden verboden,’ aldus Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.

Laptops bevatten veel gif. Laptopfabrikanten hebben wel stoffen uitgebannen die sinds 1 juli 2006 verboden zijn, maar Greenpeace wil de ook buiten Europa nagevolgde Europese richtlijn RoHS aangescherpt zien. Gifvrije laptops bestaan nog niet. Bij het afdanken komen die stoffen in het milieu. Chinese en Indiase recyclinggebieden bevatten bijvoorbeeld veel broom, wat schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Kim Schoppink, campagneleider bij Greenpeace: Het wachten is nu op de producent die de gifvrije laptop daadwerkelijk op de markt gaat brengen. http://www.greenpeace.nl/news/laptops-bevatten-nog-steeds-ve

Winterzangers

Vanaf de eerste helft van januari zingen tegen de dageraad al weer veel vogels, ook al is het nog geen lente. Vooral in steden kunnen wij het jubelende lied van de zanglijsters al horen. Het snel afgedraaide zangdeuntje van de winterkoning klinkt meestal uit dichtbegroeide tuinen. Er zijn nu veel winterkoningen, want de laatste winters waren aan de zachte kant. Ondanks zijn naam kan deze vogelsoort niet goed tegen strenge vorst. Vooral op zonnige dagen kun je het uitbundige zingen horen van de kool- en pimpelmezen. Spreeuwen interesseert het niets wat voor weer het is, die hoor je zelfs ‘zingen’ bij harde regen. Inmiddels (eind februari) zijn vink, grutto, kramsvogel en geelgors ook al weer gesignaleerd.

(Oorspronkelijk gepubliceerd in januari 2008 in Onkruid)

Lees ook

Winterwandelen

Buitenkruid in de winter

Waarom je ondanks de kou echt vaker buiten moet komen

Over Zilvervis

Zilvervis staat voor drs H.F. (Frank) Flippo (1962), schrijver, journalist, historicus. Auteur van 'Esoterie in begrijpelijke taal', ( maart 2013) en reisbundel Van het Pad (oktober 2017) Interesses: letterkunde, mythologie, filosofie, biologie.
Dit bericht werd geplaatst in Ecologie, Gezondheid, Spiritueel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nog net winter…handschoenen en handvatten met deze tips

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.